Site İçi SEO Rehberi (On Page SEO 2024)

On Page SEO Rehberi (Site İçi SEO)

Site İçi SEO Rehberi (On Page SEO 2024)

Tutarlı bir şekilde web sitenize ziyaretçi çekmek, pazarlama stratejisinin başarısında önemli bir rol oynar. Site içi SEO çalışmaları ile sayfalarınızı ve blog gönderilerinizi arama motorları için optimize etmek, içeriğinizin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alma şansınızı artırarak işletmenizin potansiyel ziyaretçilere görünürlüğünü artırmasını sağlar. Ayrıca bu aşamada bir SEO ajansı ile çalışmak da arama motorlarında üst sıralara çıkmanıza yardımcı olur.

Sayfa içi SEO (Site İçi SEO) nedir?

Sayfa içi SEO, hedeflenen anahtar kelime ile ilgili sorgular için sayfaların arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlamak için web sitelerindeki belirli bir sayfada yapılan optimizasyonları ifade eder. Bu optimizasyonlardan bazıları sayfanın kendisinde görünürken; diğerleri sayfa arkasındadır. Bu, o sayfaya daha alakalı trafik anlamına gelir ve web sitenizde ne kadar çok sayfa optimize edilirse on page SEO çalışmalarınız o kadar güçlü olur.

Sayfa içi SEO nedir?
Sayfa içi SEO nedir?

Sayfa içi SEO neden önemlidir?

Birisi bir arama yaptığında Google, en alakalı olduğunu düşündüğü sonuçlara göre geri döner ve en iyi yanıtı verir. Site içi SEO öğeleri, arama motorlarının web sitenizin ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olan unsurlardır. Bu şekilde içeriğinizin ne zaman alakalı ve bir arama için faydalı olduğunu bilecek ve sonuçlarda sayfanızı göstereceklerdir.

SEO dünyasında rekabet avantajı elde etmenin en büyük yolu, arama motorlarının içeriğinizi tamamen anlamasını sağlamaktan geçer. Google gibi arama motorları, anlambilimi ve kullanıcı amacını anlamada çok iyidir:

  • Kullanıcı bilgi veya alışveriş arıyorsa
  • Kullanıcı yerel veya organik içerik arıyorsa
  • Kullanıcı, kullandığından farklı bir terimle daha alakalı bir şey arıyorsa

Sonuç olarak on page SEO faktörlerini optimize etmek, sayfanızın daha fazla aramada gösterilmesini sağlamaya yardımcı olur. Bu şekilde daha fazla trafik ve daha fazla dönüşüm sağlayan daha kaliteli trafik elde edersiniz.

Sayfa İçi SEO Öğeleri

Tüm site içi SEO öğeleri üç ana kategoriye ayrılır:

  • İçerik öğeleri
  • HTML öğeleri
  • Site mimarisi öğeleri

Aşağıda bu öğelerin bölümlere ayrıldığını görebilirsiniz:

İçerik Öğeleri

İçerik öğeleri, siteniz ve içeriğindeki öğelere atıfta bulunur.

1. Yüksek Kaliteli Sayfa İçeriği

Sayfa içeriği, site içi SEO için önemlidir. Hem arama motorlarına hem de ziyaretçilere bir web sitesinin ve işletmenin ne hakkında olduğunu anlatır. Eğer site içi SEO‘nuzu denetliyorsanız sayfa içeriğinizi yazmanın veya temizlemenin zamanı da gelmiştir. Aşağıda yüksek kaliteli sayfa içeriği yazmak için birkaç uygulama verilmiştir:

  • Kısa ve uzun kuyruklu anahtar kelimeleri doğal olarak dahil edin.
  • İlgi çekici ve alakalı görsel içerik ekleyin.
  • Belirli alıcı kişiler için yazın.
  • Kitlenizin problemini aktif olarak çözün.
  • İnsanların paylaşacağı ve bağlantı vermek isteyeceği içerikler üretin.
  • Tekliflere ve ürün sayfalarına yönelik CTA’lar ile dönüşümler için optimize edin.

Diğer tüm site içi SEO öğeleri, yüksek kaliteli sayfa içeriğinden kaynaklanır, bu nedenle onu geliştirmek ve optimize etmek için bol miktarda kaynak ayırmanız önemlidir.

HTML Öğeleri

HTML öğeleri, kaynak kodunuzdaki öğelere atıfta bulunur.

2. Sayfa Başlıkları

Web sitenizin sayfa başlıkları (başlık etiketleri olarak da bilinir) en önemli site içi SEO unsurlarından biridir. Başlıklar hem ziyaretçilere hem de arama motorlarına ilgili sayfalarda ne bulabileceklerini anlatır.

Sayfa Başlığı
Sayfa Başlığı

Site sayfalarınızın doğru amaç için sıralandığından emin olmak için başlığa her sayfa için odak anahtar kelimesini eklediğinizden emin olmalısınız. Ancak anahtar kelimenizi mümkün olduğunca doğal bir şekilde dahil etmeyi unutmamalısınız. Sayfa başlığını optimize ederken kullanabileceğiniz uygulamalardan bazıları şunlardır:

  • Başlıklarınızın doğru şekilde görüntülendiğinden emin olmak için 60 karakterin altında tutun. Google’ın kesin bir karakter sınırı olmamasına rağmen ekran başlıkları maksimum 600 pikseldedir. Başlıklarınızı 60 karakterde tutmak, başlığın arama sonuçlarında kesilmemesini sağlar.
  • Başlığı anahtar kelimelerle doldurmayın. Anahtar kelime doldurma yalnızca spam içerikli ve kötü bir okuma deneyimi sunar. Aynı zamanda modern arama motorları her zamankinden daha akıllıdır ve özellikle doğal olmayan bir şekilde anahtar kelimelerle doldurulmuş içeriği izlemek ve cezalandırmak için tasarlanmıştır.
  • Sayfayla alakalı hale getirin.

3. Başlıklar

Gövde etiketleri olarak da bilinen başlıklar, <h1>, <h2>, <h3> vb. HTML öğelerinden oluşur. Bu etiketler, içeriğinizi okuyucular için düzenlemeye yardımcı olur ve arama motorlarının, arama amacına bağlı olarak içeriğinizin hangi bölümünün en önemli ve alakalı olduğunu ayırt etmesine yardımcı olur. Başlıklarınıza önemli anahtar kelimeler ekleyin, ancak sayfa başlığınızdakilerden farklı olanları seçin. En önemli anahtar kelimelerinizi <h1> ve <h2> başlıklarınıza koyun.

Heading Etiketi
Heading Etiketi

4. Meta Açıklamaları

Meta açıklamaları, arama sonuçlarında başlığın altında görünen kısa sayfa açıklamalarıdır. Arama motorları için resmi bir sıralama faktörü değildir. Ancak bu açıklamalar, sayfanızın tıklanıp tıklanmadığını etkileyebilir. Bu nedenle site içi SEO yaparken aynı derecede önemlidir.

Meta açıklamalar, içeriğiniz paylaşıldığında sosyal medyaya da kopyalanabilir, böylece oradan da tıklamaları teşvik edebilir. Meta açıklamaları optimize ederken aşağıdakilere dikkat edebilirsiniz:

  • Google’ın daha uzun meta açıklamalara izin verdiği bilinmesine rağmen 160 karakterin altında tutun.
  • Anahtar kelimenizin veya anahtar kelime öbeğinizin tamamını ekleyin.
  • İkna edici bir cümle kullanın.
  • -, & veya + gibi alfasayısal karakterlerden kaçının.
Meta Açıklamaları
Meta Açıklamaları

5. Resim Alt Metni

Resim alt metni, resimleriniz için SEO gibidir. Arama motorlarına resimlerinizin ne hakkında olduğunu söyler. Bu önemlidir çünkü Google artık metin tabanlı sonuçlar kadar resim tabanlı sonuçlara da önem vermektedir.

Bu, tüketicilerin sitenizi resimleriniz aracılığıyla keşfedebileceği anlamına gelir. Ancak bunu yapabilmeleri için resimlerinize alt metin eklemeniz gerekir.

Resim alt metni eklerken akılda tutulması gerekenler şu şekildedir:

  • Açıklayıcı ve spesifik hale getirin.
  • Daha geniş sayfa içeriğiyle bağlamsal olarak alakalı hale getirin.
  • 125 karakterden kısa tutun.
  • Anahtar kelimeleri dikkatli kullanın ve anahtar kelime ile doldurmayın.

6. Structured markup

Structured markup, Google’ın içeriğinizin farklı öğelerini bulmasını ve anlamasını kolaylaştırmak için web sitenizin kaynak kodunu ‘işaretleme’ işlemidir.

Structured markup, Google’da bir şey aradığınızda gördüğünüz bu öne çıkan snippet’lerin, bilgi panellerinin ve diğer içerik özelliklerinin arkasındaki anahtardır. Aynı zamanda birisi içeriğinizi sosyal medyada paylaştığında belirli sayfa bilgilerinizin düzgün bir şekilde görünmesini sağlar.

Site Mimarisi Öğeleri

Site mimarisi öğeleri, web sitenizi ve site sayfalarınızı oluşturan öğeleri ifade eder. Web sitenizi nasıl yapılandırdığınız, Google’ın ve diğer arama motorlarının sayfaları ve sayfa içeriğini kolayca taramasına yardımcı olabilir.

7. Sayfa URL’leri

Sayfa URL’leriniz hem okuyucular hem de arama motorları için kolay anlaşılır olmalıdır. Alt sayfalar ya da blog gönderileri oluştururken site hiyerarşinizi tutarlı tutarken de önemlidir. Site içi SEO dostu URL’ler yazmadan önce ise aşağıdakileri dikkate alabilirsiniz:

  • Fazla ve gereksiz kelimeleri kaldırın.
  • Yalnızca bir veya iki anahtar kelime kullanın.
  • Google artık bunu pozitif bir sıralama faktörü olarak kullandığından mümkünse HTTPS kullanın.
Sayfa URL
Sayfa URL

8. Internal Link

Internal link, web sitenizdeki diğer yararlı sayfalara köprü oluşturma işlemidir ve bu linkler, site içi SEO için önemlidir. Çünkü internal link, okuyucuları web sitenizdeki diğer sayfalara göndererek onları daha uzun süre etrafta tutar ve böylece Google’a sitenizin değerli ve yararlı olduğunu söyler.

Ayrıca ziyaretçiler web sitenizde ne kadar uzun süre kalırsa Google’ın site sayfalarınızı taramak ve dizine eklemek için o kadar fazla zamanı olur. Bu, nihayetinde Google’ın web siteniz hakkında daha fazla bilgi almasına neden olur. Böylelikle potansiyel olarak SERP’lerde daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur.

9. Mobil Duyarlılık

Google, masaüstü aramaları için bile daha yüksek mobil duyarlı siteleri tercih etmeye başlamıştır. Bundan dolayı mobil yanıt verme önemlidir. Mobil cihazlarda okunabilir ve gezilebilir bir web sitesi hosting hizmeti, site tasarımı ve teması ve içerik düzeni seçmek çok önemlidir. Kendi sitenizin mobil kullanıma hazır olduğundan emin değilseniz Google’ın Mobil Uyumluluk Test aracını kullanabilirsiniz.

Mobil Duyarlılık
Mobil Duyarlılık

10. Site Hızı

Mobil ya da masaüstü bir cihaz fark etmeksizin siteniz hızlı bir şekilde yüklenmesi gerekir. Site içi SEO söz konusu olduğunda sayfa hızı çok önemlidir.

Google, her şeyden önce kullanıcı deneyimine önem verir. Siteniz yavaş veya gelişigüzel bir şekilde yükleniyorsa ziyaretçilerinizin siteye bağlı kalmaları olası değildir ve Google bunu bilir. Ayrıca site hızı, dönüşümleri ve yatırım getirisini etkileyebilir.

Google’ın PageSpeed Insights aracını kullanarak web sitenizin hızını istediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz.  Mobil yanıt verme hızı ve site hızı teknik SEO olarak kabul edilir, ancak bunları optimize etmek ziyaretçiler için daha iyi bir sayfa deneyimi sağladığı için site içi SEO açısından önemlidir.

Site Hızı
Site Hızı

Sayfa İçi SEO Kontrol Listesi

Site içi SEO taktiklerinizin işe yaradığından nasıl emin olabilirsiniz? Bunun için aşağıdaki sayfa içi SEO kontrol listesini inceleyebilirsiniz.

1. Web sitenizi tarayın.

Arama motorlarının dizine eklediği web sitenizin tüm sayfalarına genel bir bakış atmalısınız. Genel olarak odaklanmanız gereken 3 ana alan vardır:

  • Web adresi (diğer adıyla URL)
  • Sayfa başlığı
  • Sayfa meta açıklaması

2. Bir SEO denetimi yapın ve site mimarinizi tanımlayın.

Artık sitenizin temel bir dizinine sahip olduğunuza göre web sayfalarınızı düzenlemeniz ve önceliklendirmeniz gerekir. Mevcut sayfalarınızın site mimarinizin neresinde olduğunu tanımlayarak başlayabilirsiniz.

3. URL’leri, sayfa başlıklarını ve meta açıklamaları güncelleyin.

Güncellemenin gerekip gerekmediğini anlamak için ilk olarak mevcut URL’lerinizi, sayfa başlıklarınızı ve meta açıklamalarınızı inceleyin.

Sayfa başlıkları için önerilen uzunluk 60 karakterin altındaki herhangi bir uzunluktur. Sayfa meta açıklamaları için önerilen uzunluk ise 155-160 karakterdir. Bu, hiçbir açıklamanın kesilmemesini sağlamak için mükemmel uzunluktur. Ayrıca bu alandaki anahtar kelimeleri çok fazla tekrarlamadığınızdan emin olun. İyi bir meta açıklama yazmak zor değildir, ancak sayfa içeriğinin kendisi kadar dikkate alınmayı hak eder.

4. Anahtar kelimenizin URL’nizde olduğundan emin olun.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi anahtar kelimenizi URL’nize ekleyin. Örneğin Rayorca adında bir ajansınız olduğunu hayal edin. Ajansınızın dijital pazarlama hizmetlerini içeren bir web sayfanız var. Bu sayfanın anahtar kelimesi ‘dijital pazarlama ajansı’dır. Bu aşamada bu anahtar kelimeyi URL’nize dahil etmeniz gerekir.

5. Anahtar kelimenizi web sayfanıza dahil edin.

URL’nize ek olarak on page SEO için anahtar kelimenizi web sayfalarınıza eklemeniz gerekir. Bu, başlığınızı ve alt başlıklarınızı içerir. Ancak anahtar kelimenizi içeriğinizin tamamına ve doğal olarak uygun olduğu yerlere eklemelisiniz.

6. Her sayfa için anahtar kelimeleri ve konuları izleyin.

Hedef anahtar kelimenizi belirli bir sayfa için belirlenmiş konu olarak düşünün. Bunu yaparak daha derinlemesine gidebilir ve bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi sağlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda sayfa başına yalnızca bir anahtar kelime için optimizasyon yaptığınız anlamına gelir, bu da o anahtar kelime için daha yüksek bir sıralama şansınız olduğunu gösterir.

Elbette bu sayfa içi SEO kuralının birkaç istisnası vardır. Ana sayfanız klasik bir örnektir. Ana sayfanızın amacı tüm web sitenizin ne hakkında olduğunu açıklamaktır. Bu nedenle bunu yapmak için birkaç anahtar kelimeye ihtiyacınız vardır. Diğer bir istisna ise hizmetler ve ürün sayfaları gibi genel bakış sayfalarıdır.

7. Anahtar kelimeleri doldurmayın.

On page SEO çalışmalarını geliştirirken birçok kişinin yaptığı bir hata, ‘anahtar kelime doldurma’dır. Anahtar kelime doldurma, web sitenize ve web sayfanızın SEO’suna zarar verebilir ve okuyuculara ya da ziyaretçilere spam gibi gelebilir.

8. Her sayfa için değer önermeleri oluşturun.

Genellikle gözden kaçan çok önemli bir sonraki adım, web sitenizin her sayfası için bir değer önermesi oluşturmaktır. Her sayfanın belirli bir terim için sıralama harici bir amacı olmalıdır.

9. Hedef kitlenizi tanımlayın.

Hedef kitlenizi tanımlamanız oldukça önemlidir. Çünkü sitenizin sayfalarını optimize ederken bu kişi ya da kişileri göz önünde bulundurabilirsiniz.

10. Yeni sayfa başlıkları planlayın.

Artık mevcut sayfa başlıklarınızı belgelediğinize ve sayfalarınızın her biri için değer önermeleri ve hedef kitleler oluşturduğunuza göre sayfa içi SEO için bulgularınızı yansıtmak adına yeni sayfa başlıkları planlamalısınız.

11. Yeni meta açıklamalar ekleyin.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sayfa içi SEO için meta açıklamalar, sayfanızın başlığıyla aynı anahtar kelimeyi içeren kısa ve bildirim niteliğinde bir cümle olmalıdır. İçeriği aynen sayfada göründüğü gibi yansıtmamalıdır. Alanı en üst düzeye çıkarmak ve ziyaretçilere sayfanız hakkında mümkün olduğunca çok şey anlatmak için 150 karakter sınırına mümkün olduğunca yaklaşmalısınız.

12. Sayfa içeriğini gerektiği gibi gözden geçirin ve düzenleyin.

İyi bir içeriğin eksiksiz, açık ve çözümler sağlaması gerekir. Bu nedenle hedef kitleniz için ve onlara nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında içerikler yazabilirsiniz. Ancak yazımınızı ve dil bilginizi iki kez kontrol etmeniz önemlidir. Ayrıca sayfa başına en az 500 kelimeye sahip olmayı hedeflemeli ve başlıkları ve alt başlıkları kullanarak okumayı kolaylaştırmak için içeriği biçimlendirmelisiniz.

13. Görsel içeriği birleştirin.

İçerik sadece metinden oluşmaz. Bu nedenle her sayfaya ne tür görsel içerik ekleyebileceğinizi düşünebilirsiniz. Bir sayfaya görsel eklerken açıklayıcı bir dosya adı ve görsel alt metni eklediğinizden emin olmanız önemlidir.

14. Görsel içeriğinizi optimize edin.

Görsel içeriğinizi optimize etmek için anahtar kelimenizi görsel alt metninize eklediğinizden emin olmalısınız. Sayfa içi SEO çalışmalarına yardımcı olacak ve görsel aramada sıralama potansiyeli sunacaktır.

15. İç linklemeler gerçekleştirin.

Daha önce de belirtildiği gibi sayfalarınıza bağlantılar eklemek önemlidir ancak genellikle kolayca gözden kaçan bir şeydir. Bu yüzden iç linklemeler gerçekleştirmeyi unutmamak gerekir. Çünkü bu sayede insanların sitenizde gezinmesini kolaylaştırabilirsiniz.

16. Dış bağlantıları dahil edin.

Sayfa içi SEO için dış bağlantılar da önemlidir. Çünkü bu sayede Google, güvenilir sitelere dış bağlantı verdiğinizi ve sayfanızın da güvenilir olduğunu bilir. Ayrıca sadece Google sitenize iyi referans verildiğini bilmek istemez; aynı zamanda ziyaretçileriniz de bunu ister.

17. Dönüşümler için optimize edin.

Sitenizi, çektiğiniz olası satış, abone ve/veya müşteri sayısını artırmak için optimize etmiyorsanız yanlış yapıyorsunuz demektir. Web sitenizin her sayfasının bir dönüşüm fırsatı sunduğunu unutmayın. Bu, web sitenizin her sayfasının en az bir CTA içermesi gerektiği anlamına gelir. Bundan dolayı dönüşümler için de optimize etmelisiniz.

Sonuç olarak site içi SEO öğeleri, toplu olarak web sitenizin sıralamaları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Teknik SEO ve sayfa dışı öğelerin de optimize edildiğinden emin olmak önemli olsa da sayfa içi SEO faktörlerini göz ardı etmemelisiniz. Bu öğelerin çoğu, arama motoru optimizasyonunuzu tek başına önemli ölçüde etkilemese de toplu bir birim olarak alındığında etkilidir. Çünkü mükemmel optimizasyona sahip sayfaları olan bir web siteniz olduğunda sayfalarınız daha üst sıralarda yer alacak ve daha fazla organik trafik kazanacak, kullanıcılar sayfalarınızla daha fazla etkileşime girecek ve daha fazla dönüşüme yol açacaktır. Bundan dolayı bir SEO ajansından SEO hizmeti almanız da önemlidir. Çünkü bu sayede on page SEO kontrol listesini eksiksiz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Share with

Start typing and press Enter to search

Bizi Hemen Arayın