CTR Nedir? CTR Nasıl Artırılır? [2024 Teknikleri]

CTR Nedir? CTR Nasıl Artırılır?

CTR Nedir? CTR Nasıl Artırılır? [2024 Teknikleri]

İnternet pazarlamacılığında CTR, tıklama oranı anlamına gelir ve reklam verenlerin reklamlarında gösterim sayısı başına aldığı tıklama sayısını ölçen bir metriktir. Yüksek bir tıklama oranı elde etmek, PPC başarınız için çok önemlidir, çünkü bu hem Kalite Puanınızı hem de birisi arama ağı reklamınızı her tıkladığında ne kadar ödeyeceğinizi doğrudan etkiler. Bundan dolayı CTR nedir ve nasıl artırılır sorularının cevaplarını bilmek gerekir. Bunun için ise makalemizi inceleyebilir ve dilerseniz bir dijital pazarlama ajansı ile çalışarak CTR’nizi nasıl artırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

CTR Nedir?

CTR nedir sorusunu kısaca bir mobil reklam kampanyasındaki tıklamaların gösterimlere oranı şeklinde cevaplamak mümkündür. CTR (TO), bir mobil reklam kampanyasındaki tıklamaların sayısı alınarak, genel gösterimlere bölünerek ve ardından elde edilen rakam yüzde cinsinden ifade edilerek hesaplanır. Örneğin bir şirket App Store’da 10.000 gösterim ve 500 tıklama sağlayan bir mobil reklam kampanyası yürütüyorsa bu kampanyanın TO’su %5 olacaktır.

CTR, mobil reklamcılık performansını anlamanın değerli bir yoludur. Bir kampanyanın TO’sunu diğer kampanyaların bağlamına yerleştirerek kampanya performansını kıyaslamak mümkün hale gelir. Bu birkaç yolla yapılabilir. CTR, A/B testinde reklam öğesinin benzer performansını karşılaştırmak için kullanılabilir ve belirli reklam öğesi özelliklerinin etkileşimleri artırıp artırmadığını belirlemeye yardımcı olur.

CTR nedir sorusunun cevabını iyi bir şekilde anlamak için bu metriğin nerelerde kullanıldığını da bilmek gerekir. CTR, farklı reklam kanallarının performansını karşılaştırmak için kullanılabilir. Banner’lar, geçiş reklamları, video ve diğer kampanya türleri için TO’ları karşılaştırmak, bir reklam verenin bunların etkinliğini belirlemesine olanak tanıyarak mobil reklamcılık performansının büyük kısmını nereye yatıracağını belirlemesine yardımcı olur.

Ayrıca CTR, kullanıcı kalitesini incelemek için daha geniş ilişkilendirme hunisinde bir miktar etki için de kullanılabilir. Bir reklam veren, kampanya performansını uygulama içi davranışa bağlayarak yüksek bir TO’nun mutlaka artan kullanıcı değerine karşılık gelip gelmediğini keşfedebilir. Bu, yüksek CTR sunan kanalların cazibesine kapılan reklam verenlerin, yüksek kaliteli trafik mi yoksa yalnızca yüksek hacimli kullanıcı mı sunacaklarını belirlemelerine ve reklam yatırımlarını buna göre ayarlamalarına yardımcı olabilir.

Ancak bazı durumlarda yüksek bir TO’nun her zaman dönüşüm oranlarıyla uyuşmayacağını unutmamak gerekir. Bu nedenle KPI’larınızı tanımlamanız önemlidir. Örneğin bir e-ticaret uygulamanız olduğunu ve en önemli dönüşümünüzün bir satın alma olayı olduğunu varsayalım. Analizlerinizde A Ağının %10’luk bir TO’ya sahip olduğunu, B Ağının ise yalnızca %7’lik bir TO’ya sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Bununla birlikte A Ağı %5’lik bir dönüşüm oranına sahipken; B Ağı’ndaki dönüşüm oranı %20’dir. Bu durumda B Ağı, daha düşük bir TO’ya sahip olmasına rağmen daha iyi bir ROI’ye sahiptir.

CTR Hesaplaması Nasıl Yapılır?

CTR nedir sorusunun cevabı kadar CTR’i nasıl hesaplayacağınızı bilmek de önemlidir. Tıklama oranını hesaplamak için bir reklamın tıklanma sayısını alıp toplam gösterim sayısına bölmek gerekir. Ardından bu miktarı, tıklama oranı olan bir yüzdeyi elde etmek için 100 ile çarpmalısınız. Örneğin bir çevrimiçi reklam 50.000 kez gösterildikten sonra 200 kez tıklandıysa bu sonucu 100 ile çarparak tıklama oranını elde edebilirsiniz.

Kısaca CTR formülü aşağıdaki gibidir:

  • CTR = (tıklamalar / gösterimler) x 100

Örneğin 100 kişi çevrimiçi bir reklam görür ve 5 kişi ürün hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu reklama tıklarsa bu reklamın TO’su %5’tir.

CTR Hesaplaması Nasıl Yapılır?
CTR Hesaplaması Nasıl Yapılır?

CTR Oranını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İnternet üzerinde farklı ortamlara ve yöntemlere göre tıklama oranları hesaplanabildiğinden sonuçları etkileyen faktörlerin farklı olması kaçınılmazdır. TO’nuz düşükse bu faktörleri göz önünde bulundurarak nedenini anlayabilirsiniz.

  • Marka Bilinirliği: Marka bilinirliği, bir işlemin her aşamasında olduğu gibi TO’da da önemli bir faktördür. Bir kullanıcı tanınmış bir markanın bağlantısını, e-postasını veya reklamını gördüğünde bazı ayrıntıları görmezden gelir ve tıklar. Bunun nedeni marka bilinirliğinin getirdiği güvendir.
  • Başlık ve Açıklama Metni: Arama Motoru Sonuç Sayfası (SERP), internetteki kullanıcılar için en önemli yönlendirme destek aracıdır. Bir kullanıcı bir anahtar kelime veya arama sorgusu aradığında web sitesini ziyaret etmeden önce ziyaret ettikleri arama motorunun sonuçlar sayfasındaki sonuç mesajını okur. Başlık ve meta açıklama metni, girmeye çalıştığınız web sitesi hakkında bilgi sağlar. Bu yazıların dikkat çekici ve ilgi çekici olması, kullanıcıların bu sayfaya tıklamalarına ve dolayısıyla CTR değerlerinin artmasına yardımcı olacaktır.
  • Yapılandırılmış veriler ve zengin sonuçlar: Google ve diğer arama motorları, web sitelerinin güncel olmasını ve en yeni web sitelerinin üst sıralarda yer almasını ister. Yapılandırılmış veriler, sitenizin konuları hakkında bilgi sağlar ve arama motorlarının sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olur. Bu şekilde arama motorları, güncel bilgileri doğrudan alabilen web sitelerini sıralar. Bu, TO’nuzu etkiler. Benzer şekilde zengin arama sonuçları da TO’nuzu etkiler. Zengin arama sonuçları, standart sonuçlardan farklı şekilde görüntülenir ve bu nedenle kullanıcıların tıklama olasılığı daha yüksektir. Zengin sonuçlar Google tarafından SERP’de uygulanmaktadır. Normal mavi metinden daha fazla sonuç görüntüleyen, resimler ve şeritler gibi metin olmayan öğelerden oluşan bir uygulamadır.
  • Alaka Düzeyi: Kullanıcılar doğal olarak aradıkları arama sorgusu ile ilgili sonuçlara tıklarlar. Bu nedenle arama sonuçlarında, sorguyla en alakalı web sitesi, tıklama pastasından en büyük dilimi alır. Yüksek alaka düzeyi ancak uygun SEO uygulamaları ile mümkündür.
  • Sayfa Konumu: Yukarıdaki faktörlerin çoğu doğrudan veya dolaylı olarak sayfa konumunu etkiler ve sayfa konumu da TO’yu doğrudan etkiler. Bu hem organik arama sonuçları hem de reklam sıralamaları için geçerlidir. Bu nedenle sayfa performansını en üst düzeye çıkarmanız, ideal SEO çalışmaları gerçekleştirmeniz ve reklamlarınız için uygun teklifler belirlemeniz gerekir.

Ortalama ve İdeal CTR Değerleri Nelerdir?

Tipik bir tıklama oranı, 1000 gösterim başına yaklaşık 2 site ziyaretçisi veya %0,2 olabilir. Bu şu soruyu gündeme getirir: İdeal CTR değeri nedir? Bu sorusunun cevabı için ise yapılan çeşitli anketler mevcuttur. Bu anket sonuçlarına göre e-posta için %2,5 ve üzeri; reklam için ise %1,9 ve üzeri olduğu söylenebilir. Arama sonuçlarında ilk sırada yer alan siteler için ortalama puan %1,7 civarındadır ve bu da size ideal değer hakkında fikir verebilir.

Web Sitenizin Organik Sonuçlardaki Tıklama Oranını Artırmak İçin Yapmanız Gerekenler

Web sitelerinin CTR değerini düzenli olarak kontrol etmek önemlidir. Çünkü mevcut ve potansiyel müşterileriniz size böyle bir mesaj gönderiyor olabilir. Diğer bir deyişle sonuçlardaki bağlantıya tıklamıyorlarsa bunun bir nedeni vardır. Bu aşamada ise bu olumsuz nedenleri ortadan kaldırmanız gerekir. Bunun için örneğin yapılandırılmış verileri daha sık kullanabilirsiniz. Özellikle e-ticaret siteleri için önemli olan yapılandırılmış veriler, sitenin ürünlerindeki, fiyatlarındaki ve ürünlerdeki değişiklikler hakkında arama motorlarını bilgilendirir. Kullandığınız yapılandırılmış veriler, fiyat ve envanter tutarsızlıklarını önlemek için Google’ın öğelerinizi otomatik olarak güncellemesine olanak tanır. Bu tür çakışmalar meydana geldiğinde e-ticaret sitenizdeki öğeler reddedilebilir ve sonuçlardan kaybolabilir. Google Merchant Center yapılandırılmış verilerinizi özelleştirerek bu optimizasyonu gerçekleştirebilir ve TO’nuzu daha verimli hale getirebilirsiniz. Yapılandırılmış verinin daha etkin kullanımı için popüler arama motoru firmalarının desteğiyle geliştirilen Schema.org’u da kullanabilirsiniz.

Yapılandırılmış verileri kullanmanın yanı sıra ilginç bir başlık ve açıklayıcı metin hazırlamanız da gerekir. SERP’ler uygun kopyayı giydirerek bu mesajı iletebilir ve hedef kitlenizin TO’larını yükseltmesini sağlayabilirsiniz.

Hazırladığınız başlık ve açıklama metni için doğru anahtar kelime ayarlarını oluşturarak hem arama sorgunuza hem de web sitenizin içeriğine uygun mesajları görüntülemeniz gerekir. Bazı ilginç ifadeler ve cesaret verici ayrıntılarla tıklama almak daha kolay olacaktır. Bu doğrultuda önemli bir indirim ile kampanyanızı başlık alanına yerleştirebilirsiniz. Ayrıca sayfada yaptığınız güncellemelere göre başlık ve meta açıklamayı değiştirmeniz de gerekir. Örneğin bir kampanya sayfasındaki indirim oranını değiştirmek istiyorsanız kampanyanızın etkisini artırmak için sayfa başlığını ve meta açıklamasını da güncellemelisiniz.

Reklamlardaki Tıklama Oranını Artırmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

TO’nuzu artırmak için kullanabileceğiniz belki de en önemli faktör reklamdır. Ancak reklamınızın sahip olduğu gösterim sayısından memnun olmayabilirsiniz. Bu noktada reklamınızda küçük değişiklikler yapmak TO’nuzu artırabilir. Bunun için ise aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

  • Görsel ve renk seçimlerine dikkat edin: Görüntülü reklam ağına reklam yerleştirenlerin göze nasıl hitap edeceğini bilmesi gerekir. Reklam görselinizin kampanyanızla alakalı olduğundan ve hedef kitlenizin dikkatini çekecek öğeler içerdiğinden emin olmalısınız. Renk seçimi yaparken markanızı hatırlatan renkten fazla uzaklaşmamanız da önemlidir.
  • CTA’nızı ve reklam metninizi dikkatlice seçin: Metin reklamlarda kullanılan tüm kelimeler önemlidir. Dikkat çeken ve kampanyanız hakkında net bilgi sağlayan ifadeler ve metinler, reklamınızı tıklanabilir hale getirebilir.
  • 5 saniye kuralını göz önünde bulundurun: Video reklamları izleyecek bir kullanıcı bulmak oldukça zordur. Üstelik gerekli görüntüleme süresinin sonunda ‘Reklamı Atla’ düğmesi görüntülenir ve kullanıcılar bu butona tıklar. Bu nedenle video reklamınızın ilk 5 saniyesini uygun şekilde ayarlamanız gerekir. Bu 5 saniye içinde kullanıcının dikkatini çekmek, görüntüleme ve tıklama oranını iyileştirebilir.

CTR Nasıl Optimize Edilir?

CTR Nasıl Optimize Edilir?
CTR Nasıl Optimize Edilir?

Farklı dijital pazarlama platformlarında TO optimize edilirken göz önünde bulundurulması gerekilen farklı faktörler vardır. TO’yu nasıl artıracağınız, TO’yu nerede artırmak istediğinize bağlıdır. Örneğin Facebook veya Twitter gibi bir sosyal medya kanalında düşük bir TO’ya sahipseniz hedef kitlenize erişiminizi genişletmeye yardımcı olabilecek hashtag’leri kullanabilirsiniz. Ancak bir PPC reklamında TO’yu artırmaya çalışıyorsanız başlığınıza ve metninize dikkat etmeniz gerekir.

Fakat genel olarak TO’yu optimize ederken göz önünde bulundurmanız gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Başlığınızı optimize edin: Başlığınızda bir veya iki odak anahtar kelime kullanın.
  • Hedef kitlenizin duygularına ve ihtiyaçlarına hitap edin: Hedef kitleniz için bir problem çözün.
  • CTA’ları dahil edin: Doğrudan ve etkileyici bir harekete geçirici mesaj yazın. CTA’nız davetkar olmalı ve hedef kitlenizi tıklamaya yönlendirmelidir.
  • Görselleri kullanın: Görsel kullanmak, TO’yu artırmanın harika bir yoludur. Platforma bağlı olarak farklı görüntü türleri diğerler türlerden daha iyi performansa sahip olabilir. Bu yüzden şirketiniz için en iyisinin ne olduğunu bulmak adına farklı türlerdeki görsellerle A/B testleri yapabilirsiniz.
  • Hashtag’leri kullanmayı deneyin: Hashtag’ler Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIn gibi birden fazla platformda çalışır. Sektörünüzdeki trend olan veya popüler hashtag’ler hakkında biraz araştırma yapın ve hedef kitleniz tarafından görülme şansını artırmak için bu hastagh’lerden yararlanın.

Sonuç olarak CTR, anlaşılması ve izlenmesi önemli bir ölçümdür. Bir kullanıcının reklamınıza tıklamasını ve dolayısıyla TO’nuzu artırmasını etkileyebilecek birçok faktör vardır. Bu aşamada CTR’i optimize etmek, başarılı reklam kampanyalarına yol açacaktır. Bundan dolayı yukarıdaki stratejileri uygulamak önemlidir. Ayrıca CTR konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız dijital pazarlama danışmanlığı hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Share with

Start typing and press Enter to search

Bizi Hemen Arayın